Παπαγαλάκια Μπάτζι
Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar), είναι από τα πλέον δημοφιλή οικόσιτα είδη παπαγάλων και είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τον παιχνιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα γλυκύτατο χαρακτήρα τους.Τα παπαγαλάκια budgie προέρχονται από την μακρινή Αυστραλία και ζουν σε μεγάλα σμήνη σε λιβάδια, σε ανοιχτές θαμνώδεις, δασώδεις και γεωργικές εκτάσεις, με ψηλά δέντρα όπως ακακίες και ευκάλυπτος, με ιδιαίτερη προτίμηση όπου υπάρχει κοντά νερό. Το όνομά Budgerigar που μεταφράζεται ως "καλό φαΐ", προήλθε από τους αυτόχθονες ιθαγενείς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν σαν μεζεδάκια.Διατροφή:
· Το μυστικό είναι ένα: μεγάλη ποικιλία!!!
· Το πουλάκι θα πρέπει να έχει καθημερινά πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και μια ποικιλία σπόρων.
· Οι σπόροι που συνιστώνται είναι η κλασική παπαγαλίνη εμπλουτισμένη με ηλιόσπορο (στην ίδια ή και σε διαφορετική ταϊστρα, προσοχή: όχι κατάχρηση στον ηλιόσπορο αφού αν και είναι μια από τις πιο αγαπημένες τους τροφές εντούτοις εμπεριέχει μεγάλα ποσοστά λίπους που μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία τους). Εκτός των προαναφερθέντων στο εμπόριο υπάρχει μια ευρεία γκάμα έτοιμων mix σπόρων που εξασφαλίζουν όλα τα αναγκαία διατροφικά στοιχεία στον μικρό μας φίλο.
· Συνιστάται η διατροφή του πουλιού να συμπληρώνεται και από βιταμίνες σε τρίμμα που βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο.
· ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε τροφές για το παπαγαλάκι μας που δεν αναγράφουν με σαφήνεια την ημερομηνία λήξεως, τα συστατικά τους αλλά και την παραγωγό εταιρεία! Σε διαφορετική περίπτωση θέτουμε την υγεία του μικρού μας φίλου (και ιδιαίτερα το ήπαρ του) σε μεγάλο κίνδυνο.
· Οι ταϊστρες θα πρέπει να επιθεωρούνται και να καθαρίζονται καθημερινά. Προσοχή: υπάρχει η περίπτωση να νομίζουμε πως μια ταϊστρα είναι γεμάτη τροφή ενώ μπορεί να περιέχει μόνο τσόφλια και το πουλάκι να ψοφήσει από ασιτία (ένα μόνο 24ωρο αποχής από το φαγητό είναι αρκετό!!!).
· Το νερό θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά και η ποτίστρα να ξεπλένεται σχολαστικότατα! Τα παπαγαλάκια έχουν τη συνήθεια να μαλακώνουν τις τροφές τους στο νερό πριν τις φάνε, μια συνήθεια που απαιτεί την προσοχή μας στο θέμα της καθαριότητας του νερού. Το νερό καλό θα ήταν να αλλάζεται τις πρωινές ώρες, τους δε καλοκαιρινούς μήνες δύο φορές την ημέρα ανελλειπώς!
· Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή που αποτελείται κατά συντριπτικό ποσοστό από σπόρους δεν είναι καλή για τα πουλιά που ζουν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας (ελλείψει φυσικής άσκησης-πετάγματος) με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ασθένειες του ήπατος και ειδικότερα λιπώδη διήθηση μειώνοντας έτσι αισθητά το προσδοκώμενο ζωής τους (που για τα παπαγαλάκια είναι περίπου τα 15 χρόνια με αρκετές εξαιρέσεις να έχουν αγγίξει έως και τα 28 χρόνια ζωής!). Ένα παπαγαλάκι με λιπωδη διήθηση του ήπατος δεν αναμένεται ωστόσο να ξεπεράσει τα 5 με 6 χρόνια ζωής! Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό συνιστάται η σταδιακή μετάβαση των διατροφικών συνηθειών στις κροκέτες (pellets) οι οποίες είναι ειδικά μελετημένες ώστε να προσφέρουν στο πουλάκι ό,τι ακριβώς χρειάζεται χωρίς να το επιβαρύνουν με περιττό λίπος. Μέχρι να ενηλικιωθεί ωστόσο (στους 6-8 μήνες ζωής) δεν είναι κακή η δίαιτα που βασίζεται κυρίως στους σπόρους καθότι είναι εξαιρετικά δυναμωτικοί.
· Η δίαιτα του πουλιού μπορεί να συμπληρώνεται, από καιρού εις καιρόν, από καλοβρασμένο αρακά (χωρίς αλάτι και οποιαδήποτε άλλη πρόσμιξη), μπρόκολα, μαρούλια, κάθε λογής φρούτα, βρασμένα μακαρόνια (χωρίς αλάτι ή λάδι-βούτυρο). Όλα τα λαχανικά που χορηγούμε στο παπαγαλάκι θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ καλά πλυμμένα (για αποφυγή δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα) και στεγνωμένα (για αποφυγή εντερικών προβλημάτων).
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ : Είναι αρκετά εύκολο να αναπαράγετε αυτά τα πουλιά σε κλουβιά μήκους 55εκ-65εκ (κοινές ζευγαρώστες). Οι φωλιές που χρησιμοποιούν αυτά τα πουλιά είναι κλειστά κουτιά ορθογώνιου σχήματος τα οποία έχουν μία τρύπα για είσοδο. Οι διαστάσεις της φωλιάς είναι οι εξής : Μήκος περίπου 25εκ. , πλάτος 16εκ , ύψος περίπου 18εκ. και η διάμετρος της τρύπας εισόδου πρέπει να είναι 5εκ. περίπου. Η φωλιά είναι αναγκαίο να έχει ένα βαθούλωμα διαμέτρου 8εκ. και βάθους 2εκ. έτσι ώστε να μην κατρακυλάνε τα αυγά. Η είσοδος της φωλιάς πρέπει να βρίσκεται στην αντίθετη μεριά από την θέση του βαθουλώματος. Αυτού του είδους τις φωλιές μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο ή αν θέλετε μπορείτε να την κατασκευάσετε μόνοι σας.
Η κατάλληλη αναπαραγωγική περίοδος είναι μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Τα πουλάκια που προορίζονται για αναπαραγωγή πρέπει να είναι 1 έτους τουλάχιστον αν και αυτού του είδους παπαγάλοι θεωρούνται ώριμοι από τους 6 μήνες ποτέ δεν πρέπει να τους βάζουμε για αναπαραγωγή πριν τον 1 χρόνο. Γενικά γεννούν 4-6 λευκά αυγά τα οποία τα επωάζει αποκλειστικά το θηλυκό επί 18 ημέρες περίπου. Όταν εκκολαφθούν τα μικρά ανατρέφονται και από τους 2 γονείς για 5-6 εβδομάδες μέχρι τα πουλάκια να γίνουν αυτόνομα. Στις 2,5 εβδομάδες αρχίζουν και βγάζουν φτερά και παίρνουμε μία ιδέα για το χρώμα των φτερών τους. Στους 3 με 4 μήνες αποκτούν το οριστικό χρώμα τους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των νέων πουλιών είναι το σκούρο ράμφος τους και τα μάτια τους που είναι σκούρα χωρίς καθόλου λευκή ίριδα.
Η διατροφή που θα έχουν πριν και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου παίζει σπουδαίο ρόλο για την επιτυχία της αναπαραγωγής. Περίπου ένα μήνα πριν την αναπαραγωγή αρχίζουμε και τα ταΐζουμε περισσότερη αυγοτροφή , βραστά αυγά , φρούτα (μήλο,αχλάδι) και λαχανικά (μαρούλακι , καρότο). Συνεχίζουμε αυτήν την διατροφή μέχρι την εκκόλαψη του πρώτου αυγού , από εκείνη τη μέρα παρέχουμε καθημερινώς αυγοτροφή και βραστά αυγά έτσι ώστε οι νεοσσοί να τρέφονται με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (βραστά αυγά).